Nieuws

Op kamers wonen

Op kamers gaan wonen: voorkom onnodige kosten en denk aan je verzekeringen!

Ga je uit huis en op kamers wonen tijdens je studententijd? Een spannende periode vol nieuwe ervaringen! Maar waar vaak niet bij stilgestaan wordt is dat je even goed moet opletten waarvoor je nog wel en niet verzekerd bent. Hieronder een overzicht van de verzekeringen die van pas kunnen komen tijdens je studententijd (en ook daarna). Wellicht wil je auto, om in het weekend terug te gaan naar je ouders. Hiervoor is een autoverzekering dan noodzakelijk. Een autoverzekering vergelijken kan dan helpen om de laagste prijs te vinden. Hetzelfde geld voor zorgverzekeringen die je voor het einde van jaar weer kan vergelijken en afsluiten.

Zorgverzekering

Hiervan ben je vast al wel op de hoogte, maar vanaf je achttiende ben je niet langer meer gratis meeverzekerd met de zorgverzekering van je ouders. Je zult dus zelf moeten gaan kijken welke zorgverzekering je wilt aanvragen. In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben, hierop wordt streng gecontroleerd door de CAK en er kan een fikse boete op je mat vallen mocht je deze verzekering zijn vergeten af te sluiten. Een geluk, als student is je inkomen vaak erg laag, dus kun je in veel gevallen zorgtoeslag aanvragen!

Aansprakelijkheidsverzekering
Mocht het voorkomen dat je schade veroorzaakt aan de spullen van iemand anders, dan komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas. Mocht je nou per ongeluk een glas rode wijn over de net nieuwe bank van je vriendin gooien, dan kun je altijd je verzekeraar bellen om de schade te vergoeden (na aftrek van een eigen risico welke afhankelijk is van je verzekering). De kans is groot dat je bij je ouders meeverzekerd bent in het geval dat ze een gezinsaansprakelijkheidsverzekering hebben, ga dit dus even na, dat scheelt weer in de maandelijkse kosten. In het geval dat je schade veroorzaakt op je werk of in het verkeer is de schade vaak niet gedekt; informeer hierover bij je verzekeraar of check de polisvoorwaarden.

Reisverzekering
Je kent het wel, je gaat op ski vakantie en scheurt uit je nieuwe skibroek. Dit kan natuurlijk iedereen overkomen, maar vaak wordt vergeten dat je reisverzekering dit soort kosten dekt. Ook voor deze verzekering geldt dat de kans groot is dat je gewoon nog met de verzekering van je ouders bent meeverzekerd (dat is weer een extra biertje in de maand), nog wel even checken of dit zo is natuurlijk! Je vakantie wordt vaak ook gedekt als je zonder je familie op vakantie gaat, wel zo handig! 

Inboedelverzekering
Op kamers gaan wonen is natuurlijk super! Je leert snel veel nieuwe mensen kennen en je huisgenoten worden je beste vrienden (of je grootste vijand..). Maar soms is de veiligheid in studentenhuizen iets om over na te denken. Inbraken komen vaak voor in studentenhuizen omdat er vaak veel laptops, mobieltjes en TV's voor handen zijn in 1 huis. Ook kan het soms zijn dat iemand vergeet het gas uit te draaien of de huurbaas toch iets eerder die lekkende douchebak had moeten maken. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je schade leidt aan je inboedel. Je zou er voor kunnen kiezen hiervoor ook een verzekering af te sluiten. Ook hier geldt weer, kijk even goed naar de polisvoorwaarden welke schades wel en niet gedekt worden door de verzekering.

Hopelijk ben je hierdoor iets wijzer geworden over hoe je eventuele grote kostenposten kunt verzekeren. Op naar een zorgeloze studententijd!

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren